飄移體驗

飄移體驗

旅優企劃 - 12月「潮聖」推介

2017必讀

2017必讀

請假去旅行攻略

食戟之旅

食戟之旅

東南亞美食

超好食!韓國釜山4大「抵食」推介

October 3, 2016

唔知係幻覺,定係我飲大咗?!韓國餐廳啲泡菜真係好食啲,好多時仲可以任食,款色又多!不過今次唔講泡菜,而係想分享幾款去到釜山必食名物。

 

1. 與長腳蟹決戰機張市場

喺海雲臺搭181號巴士去機張市場,沿途心情都非常興奮同緊張,因為邦主好快就可以食到生猛嘅松葉蟹同長腳蟹。一步入機張市場邦主已經比無數海鮮檔同各色各樣嘅海味、新鮮蔬果所迷惑。完全進入一級興奮狀態!

 

 呢隻韓蟹竟然夠膽向邦主向張牙舞爪。只好講句”你已經是隻死蟹!”

 

揀完蟹,靚女話要等20分鐘,叫我行吓先。唯有走去買吓海味同用各種海產醃製嘅醬料,一定要買用小河蝦醃製嘅蝦醬。

 

終於開餐!一上前菜,竟然蠶蛹同小海螺,不過嚇我唔到,照食可也。輪到長腳蟹同松葉蟹登場,咁新鮮嘅蟹,清蒸已經足夠,食嘅係原汁原味,每啖肉都帶住澎湃嘅鮮味,邦主被擊倒了!

 

蠶蛹除咗樣衰,其實冇特別亦冇味

 

 小海螺就鹹鹹鮮鮮幾好味

 

上枱時,所有蟹都已經剪開哂,方便大家食,非常細心!

 

蟹膏可以炒飯,不過要加少少錢!

 

2. 冇食過豬肉湯泡飯=冇去過釜山

豬肉湯泡飯絕對係釜山民間傳統食品代表,店舖隨處可見。一碗實而不華嘅鮮甜肉湯完全打破邦主過往只有辛辣嘅韓食體驗。

 

邦主分別幫襯咗西面同海雲臺嘅小店,水準平均,絕冇失手。簡單豬肉湯配上幾款泡菜同鹹鮮嘅蝦醬,每一啖都有不同變化,令人感覺滿足又充實。
 

海雲臺市場小店,大約得廿個位,早餐時已經坐滿客人

西面有多間小店選擇

 

想加餸,可以叫白砌豬肉。當清淡嘅豬肉同生菜遇上各式佐醬同泡菜,即時爆發驚人味力!

 

3. 電視節目常客~韓式炒八爪魚

螞蟻家可算當地名店,但價錢非常大眾化,幾仟W就有交易。同好多小店一樣,餐牌只有八爪魚、 牛腸同海鮮鍋幾款選擇。邦主今次就叫咗八爪魚牛腸鍋,傳統韓式擺枱,小火爐、多款伴菜少不了,主角肥美八爪魚同牛腸上枱時係生,一睇就知係新鮮貨,只要開火煮一陣就食得。

西面分店,相當受年青人歡迎,邦主食飯時就見到三、四枱學生聚會

 

最佳食法: 伴菜、紫菜、主菜撈白飯一啖過。八爪魚、辣醬、大蔥、 伴菜等錯中複雜嘅味道,無法形容嘅美味口腔內全面爆發!

 好唔好食?!有圖有真相!

 

4. 炭燒海鮮嘅浪漫!

位於海雲臺海旁嘅하진이네(http://hajinene.co.kr/)主打各款炭燒海鮮套餐,平均4至5萬W,但份量十足材料新鮮,深受當地人歡迎。由於比較偏遠,少見外國遊客。餐廳對正個無敵大海景,平時窗口位都坐無虛席。

 

想坐Window seat,唔該早啲霸位。

 

抵唔抵食?!自己睇!

 

食完仲可以去旁邊間Café嘆番件彩虹蛋糕

 

其實釜山仲有好多好嘢食,例如河豚、海鷗肉(豬橫膈膜肉)、盲鰻、市場「掃街」⋯⋯等等。正好比個借口再去多幾次!

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

編輯推介:

Travel Blogs

March 13, 2017

Please reload

ALL TAGS 

Please reload