飄移體驗

飄移體驗

旅優企劃 - 12月「潮聖」推介

2017必讀

2017必讀

請假去旅行攻略

食戟之旅

食戟之旅

東南亞美食

郵輪上食戟PK戰 - 挑戰All You Can Eat嘅無限可能!

January 26, 2017

由於工作關係,近年有機會上各大郵輪大吃大喝,一日食足五餐,連個人都大隻咗!今次就嚟過公主郵輪、麗星郵輪、皇家加勒比郵輪PK戰!由船上食到各大亞洲城市!今次以呢三隻大家都聽過嘅船 「黃金公主號 Golden Princess@公主郵輪」,「處女星號 SuperStar Virgo@麗星郵輪」 及 「海洋航行者號 Voyager of the Sea@皇家加勒比郵輪」 比較吓!

 

先講船上嘅免費同收費餐廰。免費餐廰以主餐廰同自助餐餐廰為首,再加上數唔哂咁多小食、快餐廰。收費餐廰的戰線就主要係扒房、意大利餐、日本餐同亞洲餐食大戰。個別郵輪仲有國際名廚餐廰坐陣!啲為食仔報名時真係要留意留意!

 

主餐廰嘅戰場,基本上一日早午晚三餐都可以喺主餐廳攪掂哂,水準質素有保證,有時仲有Hightea食。個人覺得西餐好食啲,但講緊成個行程咁耐,食得多西菜多點都想食番啲中菜調劑吓!所以船公司都好細心咁喺主餐廰加入中餐比我哋揀。唔講太多,即時開始PK戰!­

 

Round 1:上船第一餐9 成9係主餐廰晚餐,點解?當大家下午上到船,洗過面、行過圈都夠鐘食晚飯啦!前菜、餐湯、主菜、甜品、咖啡一個都不能少!如果一班人想豪D,開番支酒(要另收費),呢餐已經非常唔錯!

 

黃金公主號 Golden Princess@公主郵輪 勝在食物質素夠平均。 

 

海洋航行者號 Voyager of the Sea@皇家加勒比郵輪喺船長晚宴仲試過有龍蝦。問你死未?!

   

處女星號  SuperStar Virgo@麗星郵輪 強在中西餐都有唔錯嘅選擇比大家。

 

Round 2:不可不試嘅甲板層池畔美食世界!除咗大陪份時間都開嘅自助餐餐廳外,圍住大泳池都會有唔同嘅美食提供,有免費有收費比大家揀。

 

處女星號  SuperStar Virgo@麗星郵輪 仲有時會有豐富嘅自助餐晚宴。我就試過一游完水就即刻食番個自助餐補充體力。

 

黃金公主號 Golden Princess@公主郵輪 任食新鮮出爐pizza,每日都有幾款口味選擇! 勁掂!一定要試!

 

Round 3:每日嘅慢活旅程都由早餐全餐開始!

 

處女星號SuperStar Virgo@麗星郵輪,咁樣就係早餐像國皇!

 

海洋航行者號 Voyager of the Sea@皇家加勒比郵輪,Egg Benedict任叫任食!浪漫D,就可以叫room service喺露台慢慢嘆!唔會額外收費。

 

其實,喺船上唔同樓層都會有其他免費餐食同甜品供應,「總知不吃便輸了!」

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

編輯推介:

Travel Blogs

March 13, 2017

Please reload

ALL TAGS 

Please reload